سفارش تبلیغ
صبا ویژن
در انتخاب دوست، آزمودن را مقدّم دار ؛ زیراآزمودن، معیار جدا سازِ میان نیکان و بدان است . [امام علی علیه السلام]
لوگوی وب سایت
 

دسته بندی موضوعی یادداشتها
 

آمار و اطلاعات

مهمانان امروز :1
مهمانان دیروز :35
کل مهمانان :278015
تعداد کل یاداشته ها : 212
103/2/5
1:0 ص
امکانات وب سایت

چت آنلاین



نیت کنید و اشاره فرمایید


دریافت کد ساعت

..
مشخصات مدیر وب سایت
 
مهدی ربانی خواه[35]
چشام، روستایی است ایستاده بر کرانه کویر سبزوار از توابع بخش داورزن و یکی از چهار روستای بزرگ این بخش دیرینه. با پیشینه‏ای از فرهنگ، ادب و دانش؛ و آمیزه ای از دانایی، دینداری و دردمندی؛ مردمی خونگرم و بافرهنگ و محیطی مصفا و سرسبز. وجود رشته قناتها و باغهای میوه و کشتزارهای سرسبز، کویر را از صورت جغرافیای آن زدوده و ترنم زندگی و شور و سرزندگی را برای مردم به ارمغان آورده است. باشد که پاسش داریم و تداومش بخشیم.

طرح در دست اجرا - کلیک کنین
لوگوی دوستان
 

کمیته ملی پیکار با بیسوادی سال 1336

1

نمونه سند خرید و فروش سال 1333

قباله ازدواج

نمونه دفترچه خدمت سربازی سال 1318

(عکس مربوط به چه کسی است؟ نام و نام خانوادگی)

نمونه دفترچه خدمت

لطفا کسانی که می توانند متن سند خرید و فروش را کامل بخوانند؛ در بخش نظرات کامل بنویسن با ذکر نام و نام خانوادگی شون تا داخل سایت بذاریم.

با تشکر مدیریت سایت


91/8/14::: 8:59 ع
نظر()
  
  

آنچه بر اوراق سیاه به نوشته قلم درآمده و بر بطن تاریخ ثبت خواهد شد تا بر نوادگان نسل آینده منتقل شود و بر آیینه وجودشان باعث فخر و مباهات گردد و الگویی برای معرفت و صفا و بخشندگی و ایمان شود و بر اقاقیا در بهار و بر سفیدی برف نشان دهند زندگینامه مردی از سلاله سادات که نامش سیدمحمدرضا برگرفته از نام بزرگوار امام هشتم که همیشه به واسطه نامش ارادت خاص به این بزرگوار داشت .

 پدرش سید نصرالله و مادرش سکینه خاتون میباشند که در روستای چشام از توابع داورزن از شهرستان سبزوار در خانواده ای مذهبی در هشتم دی ماه سال 1310 چشم به دنیا گشود.

   ÷در ایشان که یکی از تعزیه خوانان بنام روستا و مورد اعتماد مردم بودنهد 

از زمان طفولیت بار سنگین زندگی را به دوش گرفت و زمانی که نیاز به محبت و دست گرم مادری داشت مادرش زندگی را بدرود گفت و با پدر و برادران و تنها خواهرش راه سخت زندگی را پیمود و با وجود اینکه فرد دوم خانواده بود ولی مسئولیتهای بزرگی را درزندگی بر دوش گرفت. در سال 1334ازدواج نمود و شغل ایشان ابتدا مغازه داری در روستای چشام با دوست وهمراهش جناب آقای دکتر نیکنام بوده است و تجارت و مایحتاج چند قریه را در دست داشتند و بعد از رفتن آقای نیکنام برای امر خطیر تحصیل به تهران به پیشنهاد آقای حاج سید عبدالجوادهاشمی یکی از اقوام و بزرگان روستا در سال 1337 برای اداره پمپ بنزین با خانواده خود به شهرستان سبزوار کوچ کردند اما به علت علاقه فراوان به زادگاه خویش همزمان به امر کشاورزی مشغول بودند و نیز پایه گذار شعبه نفت در روستای چشام شدند.

همچنین چون فردی امین و معتمد روستا بود برای حل و فصل مشکلات چه شادی و چه غم همیشه وجودشان باعث دلگرمی افراد بوده است. روحیه مذهبی و توجه ویژه به اهل بیت در خانواده ایشان موروثی بود چرا که پدرشان در معیت تعزیه خوانان بنام امام حسین ع ایفاگر نقش حضرت زینب س بود و سیدرضا نیز دنباله رو راه پدر در کسوت کارگردانی مراسم شبیه خوانی روز عاشورا دین خود را به محب خویش ادا میکردند و بعد از فوتشان پسر ارشد ایشان آقای محمودعلوی تبار به یاد پدر عهده دار این وظیفه خطیر هستند.

 ایشان در حد توان خود علاوه بر کمک به تنگدستان در تمام فصول و در هر مناسبتی سفره هدیه خداوندی نذوراتشان را میگستراندند به خصوص در ایام سوگواری سیدالشهدا در روز هشتم ماه محرم وقت خود را صرف پذیرایی از نوحه خوانان و تعزیه خوانان اباعبدالله الحسین میکردند و با تمام وجود در این راه خدمت میکردند.

 همچنین در روز اربعین و نیز در روز سوگواری رحلت حضرت رسول اکرم ص و امام حسن مجتبی ع سفره صفا و صمیمیت خود را خالصانه پهن میکردند تا الگویی باشد برای نسل بعد از خودش و با پهن کردن سفره افطار خود در بیست و یکم ماه رمضان با اشتیاق و لذت از میهمانان خود پذیرایی میکردند و تا زمان حیات خویش به این امر مهم و خداپسندانه اهتمام می ورزیدند. 

انسانهای بخشنده در تمام دوران یاد و خاطره شان بر قلب ها حک میشود و دل بزرگ این انسان در عفو و گذشت در اقوام و خویشان زبانزد بوده اما چراغ عمر این مرد بزرگ که روشنایی دلهای بسیار و گرمی وجودش باعث امید زندگی عزیزانش بود در پنجم دی ماه سال 1377 مقارن با هفتم ماه مبارک رمضان به علت عارضه قلبی خاموش شد و همه را در ماتم گذاشت. اما با این وجود به علت حسن خلق و مهمان نوازی و انجام کارهای عمرانی و مردمداری هنوز این بزرگ مرد خیر و نیکوکار در میان دوستان و اشنایان نامش به نیکی یاد میشود.

امید است که رفتار و منش این انسان وارسته همواره سرمشق و الگوی ما در زندگیمان باشد.

روحش شاد و نامش هماره بر صفحه تاریخ کهن ماندگار.

خدایش بیامرزد.

 

با تشکر ویژه و تقدیر از زحمات آقای بهزاد رضایی


91/1/31::: 12:43 ع
نظر()
  
  

قلعه تاریخی حنطاباد (از اصل حنطه‌آباد = گندم‌آباد)

این قلعه در 3 کیلومتری روستای چشام قرار گرفته است. که در سالهای نه چندان دور افراد زیادی در آن زندگی می‌کرده‌اند.

موقعیت جغرافیایی:

در جنوب غربی روستای چشام و حد فاصل روستاهای چشام و خسروآباد است که مساحت آن در حدود 12000 هزار متر، از جنوب به کویر ، از غرب به خسروآباد و از شرق به روستای چشام منتهی می‌شود.

ویژگی‌های این قلعه کهن:

ـ 4 برج بزرگ برای دیدبانی که در 4 طرف قلعه، این برجها قرار گرفته‌اند و هم اکنون یکی از این برجها پابرجاست و سالم است.

ـ ورودی این قلعه درب بزرگی قرار داشت که هنگام غروب خورشید این درب بسته می‌شد و به ندرت کسی اجازه ورود و خروج داشت، مگر کسی که میهمان بود و از جایی دیگر بدان جا می‌رسید.

ـ 2 عدد تخته سنگ بزرگ که در ورودی قلعه ـ در دو کنار درب ورودی ـ قرار داشت. البته این دو تخته سنگ چند سال پیش توسط افراد ناشناس ناپدید شد.

ـ در داخل این قلعه باغی بزرگ قرار داشت که رئیس قلعه در آن زندگی می‌کرد.

ـ آب قناتی که در این قلعه وجود داشت باعث شد که اکثر اهالی آن را که دهقانان و کشاورزان تشکیل می‌دادند از نعمت آب بهره برده و در اطراف قلعه به کشاورزی بپردازند.

هم اکنون نیز آثاری از این قلعه کهن پا برجاست، ولی آب قنات آن خشک شده و بر روی آن یک چاه عمیق آب، حفر شده که برخی از افراد روستا در این قلعه به کشاورزی می‌پردازند ولی سکونتشان در چشام است.

 

امکانات این قلعه:

یک باب دامداری، یک باغ بزرگ تقریبا مخروبه، یک عدد استخر آب و یک عدد استخر پرورش ماهی است.

محصولاتی که توسط کشاورزان در این قلعه کشت می‌شود، عبارتند از:

پنبه، جو، گندم، زیره، چغندرقند، هندوانه، خربزه، شلغم، علوفه‌دام، دانه‌های روغنی نظیر: آفتاب‌گردان، گلزا و ...

گردآورنده: حسین چشمی

 


89/11/12::: 10:13 ص
نظر()
  
  

روستای چشام؛ موقعیت و استعدادهای ‌فرهنگی، طبیعی، گردشگری و انسانی

 

نمای کلی چشام

 

«داورزن» غربی ترین نقطه خراسان رضوی با هزاران سال قدمت تاریخی برای بیشتر مردم آشنا نیست.

 

بخش داورزن با 40روستا و 50 هزار نفر در غرب شهر سبزوار واقع است که بیشتر روستاهای آن در حاشیه محور اصلی تهران - مشهد و در کنار جاده قدیم ابریشم قرار دارند.
این بخش با آب و هوایی معتدل دارای آثار تاریخی، مذهبی و دیدنی فراوانی است.
قدمت بخش داورزن به مرکزیت شهر فعلی داورزن مربوط به دوران پیش از اسلام است که خرابه های کپرنشینی موجود در نقاطی از بخش دلیل بر این مدعاست.
مساجد تاریخی روستاهای پایین ده مزینان، ریوند، چشام و مسجد جامع شهر داورزن نیز با قدمتی بسیار زیاد و با معماری اسلامی در این بخش قرار دارد.
تردد سالانه حدود هفت میلیون مسافر و زائر بارگاه حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) از مسیر این بخش حال و هوای خاصی به این بخش داده است.
چشام، روستایی از توابع دهستان کاه بخش داورزن شهرستان سبزوار است. روستای چشام که اهالی سبزوار به آن «چِشُم» و ساکنان محلی به آن «تیشون» نیز می‌گویند در 55 کیلومتری جنوب غربی سبزوار در 43 کیلومتری جنوب داورزن و در جاده تاریخی باشتین واقع شده است.
 

 

 این روستا در طول جغرافیایی 2/57 و عرض جغرافیایی 10/36 و ارتفاع متوسط 845 متر نسبت به دشت اطراف است که موقعیت طبیعی دشتی دارد و کوه مریان با ارتفاع 1017 متر در 5 کیلومتری شمال شرقی آن قرار دارد 

 

شغل عمده ساکنان آن زراعت،‌باغبانی، دامداری، صنایع دستی و کارگری است و محصولات عمده کشاورزی این منطقه گندم، جو، زیره، پنبه است که همه به صورت آبی کشت می‌شود.

 

روستای چشام به دلیل بافت تاریخی ارزشمند و قابل توجه، بسان دیگر روستاهای سبزوار با وجود پیشرفت معماری امروزی هنوز بافت خود را حفظ نموده است. چشام دارای پیشینه بلند فرهنگی و دارای چند بنای ارزشمند تاریخی است که از آن جمله می‌توان به مسجد جامع، بقعه امام‌زاده سید ناصر بن محمد، حمام قدیمی روستا، قلعه و خندق، تپه‌های باستانی فاریاب و خواجه حسین و ... اشاره کرد. چشام قدمتی بالغ بر 15 قرن دارد.

 

بر اساس سرشماری سال 1386 جمعیت چشام 750 خانوار برابر با 3574 نفر است که بیش از 70 درصد آنها باسواد هستند. جمعیت دانش‌آموزی، دانشجویی و اقشار فرهنگی و مدیران دولتی برآمده از اهالی این روستا نیز در میان روستاهای بخش و مناطق هم‌جوار قابل توجه و سرآمد است.

 

همچنین پیشینه فرهنگی و تمدنی این روستا از موضوعات مهم و درخور توجه است که نباید از آن غافل بود. نگاشته‌های تاریخی معتبر از قدمت این روستا سخن گفته اند. برای نمونه بیهقی در تاریخ بیهق با اشاره به بخشهای دوازده‌گانه سبزوار آن زمان، بخش نهم آن را بخش کاه به مرکزیت چِشُم دانسته و از روستاهایی در این بخش یاد می‌کند که هنوز هم پابرجاست. این موقعیت ویژه موجب شده تا این روستا در گستره تاریخ مهد عالمان و اندیشمندان بزرگی باشد که هرکدام سهمی در دانش‌افزایی مسلمانان و پیشرفت علوم دینی و تربیت شاگردان و هدایت فکری مردم داشته‌اند

 

برخی از بزرگان سبزوار به این روستا منسوب‌اند؛ که از آن جمله می‌توان به فرهیختگان زیر اشاره کرد:

 

الشیخ ابو عبدالله محمد بن عمبره البیهقی الچشمی: او در چشام متولد شده و از محضر علی بن الحارث الجیباری استفاده کرده و کتابی با عنوان شرح حماسه داشته است 

 

الشیخ ابوالقاسم یوسف بن یعقوب البیهقی الچشمی: او در چشام چشم به جهان گشوده و از نزدیکان سلاطین و حاکمان بوده است. گویند که در ادبیات دستی داشته و نیاکانی خوب و اصیل داشته است. 

 

3ـ‌ الحاکم الامام ابو سعید المحسن بن محمد بن کرامه البییقی: مولد و منشاء او چشام بوده است. او در فقه و اصول کتابهای بسیاری نگاشته است؛ مانند: عیون المسائل، شرح العیون و تحکیم القول. همچنین تفسیری در قرآن در بیست جلد نوشته است.

 

4ـ وحید الدین علی بن ابراهیم الکاتب: او در چشام متولد شده و در سبزوار نشو و نما یافته است. او اشعاری زیبا دارد. وحید الدین سه بار توفیق زیارت بیت الله و روضه منور نبوی را یافته است

 

5ـ خمیریان: خانواده و تبار خمیریان در چشام زندگی می‌کرده‌اند و بزرگان بسیاری از میان این خانواده پا به عرصه وجود نهاده‌اند. فرهیختگانی چون ابوعلی خمیر و فرزند و نبیره اش ابوالعباس احمد بن علی خمیر و محمد بن الحسین بن خمیر که همگی از بزرگان روزگار خویش و شاعر بوده‌اند.

 

و ...

 

موقعیت ویژه این روستا و وجود عالمان و اندیشمندان که به برخی از ایشان اشاره شد فضای فرهنگی و تمدنی این روستا را در طول تاریخ رنگ و بویی دیگر بخشیده است. وجود بقعه منوز امام‌زاده سید ناصر و بنای تاریخی آن و بنای مسجد جامع چشام در دوره صفویان، که همگی تا کنون پا برجا مانده است، تنها بخشی از میراث ماندگار فرهنگی و تمدنی و دینی این سامان است. در ادامه با توضیحی اندک از این دو میراث ماندگار با پیشینه این روستا بیشتر آشنا خواهیم شد.

 

الف) بقعه سید ناصر بن محمد 

 

این بقعه در حاشیة جنوبی روستا واقع شده است. بدنة بنا از بیرون، دارای طرح چهار ضلعی منتظم است که بر روی آن گنبد دوپوش نسبتا بزرگی را برآورده اند . گویند که این آرامگاه بلندترین بنای خشتی دوره ایلخانی است. ارتفاع این بنا از کف مقبره تا سقف 22 متر است. بنای این آرامگاه به احتمال قوی از آثار قرن ششم یا هفتم هجری است 

 

ب) مسجد جامع چشام

 

مسجد جامع روستا که در مرکز آبادی قرار دارد یکی از مساجد تک ایوانی عصر صفویه است. این مسجد دارای حیاطی مربع شکل به اظلاع 35 متر و یک ایوان جنوبی است که در دو طرف شرق و غرب ایوان چهار شبستان (روی هم رفته 8 شبستان) وجود دارد. دیوارهای جانبی حیاط را غرفه‌های تزیینی با طاقنماهای آجری پوشانده است. مصالح به کار رفته در تمامی بنا آجر و گچ است و هیچ‌گونه کاشیکاری و گچبری دیده نمی‌شود.

 

ساخت این مسجد در زمان شاه طهماسب شروع و در زمان حکومت سلیمان صفوی به اتمام رسیده است. بانی مسجد شخصی به نام حاجی ملک بوده است که ظاهرا در زمان حیاتش ساخت مسجد به پایان نمی‌رسد و فرزندش حسین این بنا را تکمیل می‌کند. اطلاعاتی این‌چنین را می‌توان از شعری که در محراب شبستان غربی با مرکب بر روی کاغت نوشته شده و هر مصرع را در زیر شیشه بر روی دیوار نصب کرده اند و تا کنون باقی مانده است به دست آورد.

 

 

 

این بنا چند سالی است که به علت رطوبت و از بین رفتن مصالح پی ساختمان و طاقنماها شروع به نشست کرده و موجب تخریب ساختمان شده است که با استحکام بخشی پی آن می‌توان از تخریب آن جلوگیری نمود.


89/8/19::: 10:57 ص
نظر()